Dzsungel avagy trópusi stílus

A dzsungel vagy trópusi stílus egy igen merész, vad és extrémnek is nevezhető lakberendezési stílus. Csak kevesen választják ezt otthonukhoz, inkább egy-egy elemmel viszik bele az enteriőrbe. Pedig őszintén szólva egy magával ragadó, színes és természetközeli stílusról van szó, és ahogy látom a gyártók idén is folytatják a hozzá kapcsolódó mintájú textilek, tapéták, zöld színű bútorok piacra dobását, amiért teljesen odáig lehet lenni.

Aki úgy dönt, hogy ez mellett a stílus mellett elköteleződik, vagy legalábbis felhasznál belőle, annak igen könnyű dolga van jelenleg a bevásárlás szempontjából. Egyre csak megjelennek az új, szemet kápráztató minták, amik a textileken, tapétákon köszönnek vissza. Méregzöld/sötétzöld színben kanapét, étkezőszéket, szőnyeget is bőven találunk.

De mit is takar pontosan, milyen a dzsungel? Minta és színkavalkád minden mennyiségben! Burjánzó növények, hatalmas levelek, trópusi virágok, édes kis makik, elefántok, tukánok, papagájok köszönnek ránk vissza a tapétáról, párnáról vagy függönyről. Egy biztos, figyelemfelkeltő és szemet kápráztató.

A stílus jellemzői:

– méregzöld/növényzöld szín használata, további mély, élénk színekkel is lehet még kiegészíteni (jól megy hozzá a rózsaszín, sárga) akár falszínnel, vagy bútorok színével vihetjük be
– levél, trópusi virág, állatminta tapétákon, textileken (párnákkal, függönyökkel, egy-egy falszakasz tapétázásával vihetjük be)
– rengeteg élőnövény, legalább 1-2 nagyobb méretű, nagy levélű növényt helyezzünk el a lakásban, esetleg futónövényt a falon
– természetes anyagokból készült bútorok és kiegészítők, például: fonott kosarak, fa polcok, fa dohányzóasztal, szőttesek, természetes hatású szőnyeg, rattan bútordarabok

Ezt egy brutál jó lakberendezési stílusnak tartom, élettel teli és vidám. Eddig inkább kávézókban és éttermekben találkoztam vele, hiszem jelentősen ki kell lépnünk hozzá a komfortzónából. Ha nem akarunk annyira túlzásba esni, a gyártók általában a mintákat egy visszafogottabb színben is legyártják, például a szürke/bézs árnyalataival, ez már jobban beilleszthető a többi stílusú enteriőrbe. Csempészhetünk dzsungel hangulatot nagyméretű zöld nappali szőnyeggel vagy kanapéval és pár növénnyel is. Megfelelő arányban bevihetjük modernebb lakásba, hogy vigyünk bele egy kis izgalmat.

Jellemzően a következő stílusokkal egészítik ki egymást:

– art deko (csillogó fémlábú bútorok/lámpák, bársony anyag használata)
– skandináv (természetes anyagok, világos, letisztult színek használata)
– ipari (fa és fém elemek használata)
– modern (letisztultabb formában jelenik meg a dzsungel stílus)

Kisméretű lakásnál gondoljuk át hogyan visszük bele és mennyire engedjük érvényesülni, akár nyomasztó is lehet a túlzásba vitt színhasználat, vagy nem biztos, hogy tud megfelelően érvényesülni. Érdemes világos, tágas otthonban alkalmazni inkább.


Köszönet a cikkért Oláh Krisztina lakberendezőnek!

Kriszti elérhetőségei:
facebook.com/olahkrisztinadesign
olahkrisztinadesign@gmail.com
+36 20 370 1771