Hogyan találd meg otthonod stílusát – tippek a megfelelő választáshoz

Az új otthonunk berendezésénél, felújításnál vagy egy helyiség újragondolásánál, elsőként állapítsuk meg milyen színek, anyagok, formák állnak hozzánk közel, mik fejeznek ki minket igazán, vagy mit szeretnénk otthonunkkal sugallani.

Aki teljesen a nulláról indul, tehát burkolatokat is kell választania, neki minél előbb rá kell erre jönnie. Trendiek szeretnénk lenni? Vagy letisztultak, minimalisták? Esetleg az otthonos, barátságos enteriőröket kedveljük, vagy a natúr darabokat? Nagyon nehéz eligazodni a mai kínálatban, könnyen megkeverhetnek minket már egy csempeboltban is, és ha nem szeretnénk teljesen elveszni a kínálatban, érdemes ezeken a kérdéseken elgondolkodni.

Először nézzünk magunk körül, és próbáljuk megállapítani jelenleg milyen anyagokhoz, formákhoz, színekhez vonzódunk. Vizsgáljuk meg magunkban a következő kérdéseket ezekről: vajon ez egy fellángolás a részünkről, vagy huzamosabb ideje jelen van már az életünkben? Vágyakozunk-e valamilyen színre, formára? Láttunk-e meg olyan bútordarabot, ami nyomot hagyott bennünk? Hosszútávon el tudom-e magam képzelni ezzel a formavilággal/színnel/anyaggal? Ha esetleg elakadunk, érdemes pár lakberendezési magazint átlapozni, vagy a pinteresten kutakodni és elmenteni, ami tetszik. Újra és újra nézzük végig mi az, ami tetszett és állapítsuk meg miért. Így már képet kaphatunk arról, amit szeretnénk. Sajnos ezt a feladatot magunknak kell elvégezni, hiszen a fejünkbe senki nem láthat bele.

A fa és a természetes anyagok használata skandináv stílusú, viszont art deco lámpákkal és székekkel (2. kép) egészítették ki.

Ha ezekre már nagyjából tudjuk a választ, a vágyainkhoz legközelebbi stílusban érdemes további kutatómunkát végezni. Itt is a pinterest segítségünkre lehet. Próbáljuk felfedezni, átvizsgálni azokat az enteriőröket, amik az adott stílusban készültek. Milyen anyagokat használ? Milyen a színvilága? Milyen formák és minták jelennek meg mindig? Mit mivel párosítanak össze?

A skandináv stílus jellemző jegyei a világos színek és a természetes anyagok használata, például fa étkező, fonott kosarak és lámpák, természetes anyagú, kötött – szőtt textíliák.

Amennyiben ezekkel is tisztába kerültünk, akkor érdemes csempét, lámpát, kanapét választani. Persze aki felújít, vagy teljesen újba költözik más szempontokat (ergonómia, elrendezés, tárolás) is meg kell előbb vizsgálnia. Az üzletben erős lehet a csábítás más stílusú bútor vagy burkolat iránt, de mindvégig tartsuk szem előtt mi a végső célunk, és az adott szín, anyag- és formavilágból válasszuk inkább.

A választott anyagok köszönjenek vissza például a dohányzóasztal vagy az étkezőszék lábában, a lámpabúra anyagában, vagy a bútorfogantyúkban. Az anyagokat, színeket vigyük végig a lakáson, így tehetjük egységessé a képet. Egy-egy kiegészítővel, bútordarabbal tegyük személyesebbé.

Modern lakás art deco lámpákkal, hozzá illő aranyszínű csapteleppel és széklábbal.

Természetesen nem kell, hogy kizárólag egy stílus mellett tegyük le a voksunkat, kiegészíthetjük egyiket a másikkal, mixelhetjük őket, de érdemes odafigyelni, hogy ezek ne álljanak túl messzire egymástól, az összkép harmonikus legyen.


Köszönet a cikkért Oláh Krisztina lakberendezőnek!

Kriszti elérhetőségei:
facebook.com/olahkrisztinadesign
olahkrisztinadesign@gmail.com
+36 20 370 1771


Leave a Reply

Your email address will not be published.